زخم بستر که اصطلاحا به آن زخم فشاری نیز گفته می شود، به آسیب وارده و زخم های ایجاد شده بر روی پوست و بافت های زیرین آن دلالت دارد که در پی تحت فشار قرار گرفتن طولانی مدت پوست ایجاد می شوند. زخم بستر اغلب در نقاطی از بدن، که پوست بر روی برجستگی استخوانی قرار دارد ایجاد می شود، این عارضه اکثرا در باسن، آرنج، پاشنه پا و دنبالچه ی بیمار ایجاد می شود. افرادی که به علت ابتلا به بیماری، نمی توانند به طور مداوم وضعیت نشستن یا دراز کشیدن خود را تغییر دهند و غالبا بروی تخت یا صندلی (ویلچر) ساکن هستند، در معرض خطر ابتلا به زخم بستر هستند. در این مقاله به چندین درمان خانگی جهت تسکین و بهبودی زخم بستر اشاره شده است که می توانید از آنها برای درمان این عارضه استفاده کنید.
چه عاملی باعث ایجاد زخم بستر می شود؟
زخم بستر یا همان زخم فشاری، همانطور که از نامش پیداست، در پی فشار طولانی مدت وزن بدن بر ناحیه ای از پوست ایجاد می شود. زخم بستر با تحت فشار قرار گرفتن نقاطی از بدن، که در آنها پوست بر روی برجستگی استخوانی قرار دارد، ایجاد می شود. هنگامی که این نواحی تحت فشار وزن بدن قرار می گیرند، پوست و بافت های زیرین آن فشرده می شوند و در پی آسیب به رگ های خونی، خونرسانی به بافت این نواحی قطع می شود. مالش (اصطکاک) پوست نیز نقش مهمی در ایجاد زخم های فشاری دارد. تشخیص زخم بستر می تواند بسیار دشوار باشد، از این رو، به محض مشاهده ی هرگونه تغییر رنگ پوست باید سریعا به پزشک مراجعه شود. در چنین شرایطی، بهترین راه پیشگری از عود زخم و عفونت، استفاده از چسب های مخصوص زخم بستر است.
درمان های خانگی زخم بستر
در این مقاله به چندین راه درمان خانگی زخم بستر اشاره شده است. توجه داشته باشید که اگر یکی از عزیزانتان دچار زخم بستر بود و با استفاده از این درمان ها، ظرف مدت ۴۸ ساعت هیچ بهبودی حاصل نشد، حتما باید به پزشک مراجعه شود.
عسل
عسل یکی از موادی است که از دیرباز به عنوان راه درمان یا پیشگیری از عفونت شناخته می شود. عسل نوعی ضد عفونی کننده ی طبیعی است و به نرم شدن و ترمیم پوست و تسکین درد کمک می کند. عسل و شکر را به میزان مساوی با هم ترکیب کنید تا یک مخلوط غلیظ ایجاد شود، سپس این مخلوط را مستقیما بر روی زخم بستر بمالید و روی زخم را با یک باند تمیز بپوشانید. این بانداژ را روزانه یکبار تا زمان بهبودی کامل تعویض کنید.
آلوئه ورا
اگر تا به حال از ژل آلوئه ورا برای آفتاب سوختگی های پوستی استفاده کرده باشید، پس حتما از خواص تسکین و التیام دهنده ی آن خبر دارید. آلوئه ورا برای رفع عفونت، تورم و درد نیز موثر است. می توانید ژل آلوئه ورا را مستقیما بر روی زخم اعمال کنید و ناحیه را به مدت ۵ دقیقه ماساژ دهید، سپس باید اجازه دهید که این ژل جذب شود. این کار را ۳ بار در روز می توانید تکرار کنید.
زردچوبه
زردچوبه به دلیل خواص ضد التهابی که دارد، نوعی ضد عفونی کننده و آنتی اکسیدان طبیعی است که هم میتواند موجب تسریع روند بهبودی زخم شود و هم از بروز عفونت جلوگیری کند. پودر زردچوبه را روی پوست ناحیه آسیب دیده بمالید و زخم را با یک باند تمیز بپوشانید. این درمان را ۳ بار در روز انجام دهید.
روغن نارگیل
روغن نارگیل به دلایل متعددی در درمان زخم بستر موثر است. یکی از این دلایل این است که روغن نارگیل با مرطوب نگه داشتن پوست از گسترش و ایجاد زخم جدید جلوگیری می کند و با ماساژ ناحیه ی اطراف زخم با این روغن، خونرسانی تحریک شده و موجب تسریع روند بهبودی زخم می شود.
آب شور
همانطور که از محلول آب نمک برای درمان زخم های دهانی استفاده می شود، این محلول در درمان زخم بستر نیز موثر است. استفاده از محلول آب نمک از بروز عفونت پیشگیری کرده و باعث بهبودی سریعتر زخم بستر می شود. در این روش، ۲ قاشق چای خوری نمک را به یک فنجان آب جوش اضافه کنید و اجازه دهید خنک شود، سپس از این محلول برای شستشوی زخم استفاده کنید. می توانید این کار را ۲ بار در روز انجام دهید. همچنین می توانید قبل از انجام درمان های دیگر، زخم بستر را ابتدا با این محلول شستشو دهید تا ناحیه ی زخم شده تمیز شود.
چه زمانی باید به پزشک مراجعه کرد؟
در صورت ایجاد تاول یا زخم باز، سریعا باید به پزشک مراجعه کرد.
در صورت مشاهده علائم ناشی از عفونت نیز باید فوراً به پزشک مراجعه کرد:
- بوی بد زخم
- ترشح چرک از زخم
- قرمزی و حساسیت پوست اطراف زخم
- تورم یا گرم شدن پوست اطراف زخم
- تب
مقایسه درمان پزشکی زخم بستر و درمان خانگی زخم بستر
به یاد داشته باشید که درمان خانگی زخم بستر تاثیرات کمتری نسبت به درمان پزشکی دارد. درمورد درمان های خانگی تحقیقات کمتری وجود دارد و امنیت آن ها کاملا مشخص نشده است. بهترین صورت استفاده از درمان های خانگی زخم بستر در شروع این عارضه است. بهتر است که مطمئن شوید که این درمان ها برای زخم بستر شما مناسب است. در درمان پزشکی، متخصص زخم درمان شما را با توجه به شدت عارضه و نیاز شما برای شما مشخص می کند تا تاثیر گذاری درمان تضمین شود. برای آشنایی بیشتر با نحوه عملکرد متخصصین زخم پیشنهاد می کنیم این مقاله را بخوانید.
درمان پزشکی زخم بستر
استفاده از تشک و بالشتک
اگر بیمار در معرض ایجاد زخم بستر باشد، کادر درمان از تشک های استاتیک یا بالشتک های دینامیک استفاده خواهند کرد. اگر زخم بستر بیمار حاد باشد نیز از تشک ها یا تخت هایی با سیستم پیشرفته استفاده می شود. برای مثال، در چنین مواردی از تشک های پمپ دار که جریان ثابتی از هوا در داخل آن جریان دارد استفاده می شود. انواع بالشتک ها و تشک های زخم بستر وجود دارد که بسته به شرایط بیمار در درمان های پزشکی زخم بستر مورد استفاده قرار می گیرند.
پانسمان
«متناسب با درجه زخم بستر و مشخصات آن، انواع مختلفی پانسمان با مواد داخلی متفاوت موجود است.» این پانسمانها صرفا برای محافظت از زخم بستر و تسریع روند بهبودی مورد استفاده قرار می گیرند.
پانسمان آلژینات
«آلژیناتها پانسمانهایی ساختهشده از فیبرهایی هستند که بخشی از آنها یا کل آنها از جلبک دریایی یا جلبک تشکیل شده است». اعمال این پانسمان، روند بهبودی زخم بستر را تسریع می کند.
پانسمان هیدروکلوئید
چسب های این پانسمان حاوی ژلی است که رشد سلول های جدید پوست ناحیه زخم را تحریک می کنند و در عین حال، پوست سالم اطراف زخم را خشک نگه می دارند.
سایر پانسمان ها
همچنین می توان از پانسمان فوم، پانسمان هیدروفیبر و جاذب، و سایر ژل ها و پانسمان های ضد میکروبی برای زخم بستر استفاده کرد. پانسمان با گاز استریل، برای پیشگیری یا درمان زخم بستر توصیه نمی شود.
کرم ها و پمادها
برای درمان زخم بستر معمولا استفاده از کرم ها یا پماد های ضد عفونی کننده و آنتی بیوتیک، توصیه نمی شود. از کرم های محافظ پوست می توان در مواردی که بی اختیاری در دفع ادرار یا مدفوع موجب بروز حساسیت پوستی شده استفاده کرد.
آنتی بیوتیک ها
پزشک ممکن است برای درمان زخم بستر یا در مواردی که زخم عفونت کرده، داروهای آنتی بیوتیک تجویز کند. مواردی که در آن برای بیمار آنتی بیوتیک تجویز می شود عبارتند از:
- مسمومیت خونی (سپسیس)
- عفونت باکتریایی بافت های زیرین پوست (سلولیت)
- عفونت استخوانی (استئومیلیت)
درمان زخم بستر با پانسمان فشار منفی (وکیوم تراپی زخم)
استفاده از این درمان برای زخم بستر بسیار موثر است. طی این درمان، یک لوله مکش همراه با پانسمان روی زخم قرار می گیرد تا:
- هوای داخل زخم را خارج کند.
- رطوبت و ترشحات را خارج کند.
- به بسته شدن زخم کمک کند.
- خطر عفونت را کاهش دهد.
به طور کلی، این روش بعد از حذف و برداشتن بافت مرده مورد استفاده قرار میگیرد و تمامی شرایط لازم برای بهبودی زخم بستر را فراهم می کند.
فاکتورهای رشد داده شده از پلاکت های خون
ژل موضعی رگرانکس (بکاپلرمین)، این ژل حاوی فاکتورهای رشد داده شده از پلاکت های خون است و استفاده از آن برای بیمارانی که دچار زخم های دیابتی شده اند، مفید است. استفاده از این ژل می تواند برای افراد مبتلا به زخم بستر نیز موثر باشد. این دارو تنها با تجویز پزشک باید مورد استفاده قرار بگیرد.
ثبت نظرات و دیدگاه شما