آزمایش CA125 چیست + تشخیص سرطان تخمدان!

آزمایش CA125 چیست + تشخیص سرطان تخمدان!
آزمایش CA125 چیست + تشخیص سرطان تخمدان! آزمایش CA125 به عنوان یک ابزار غربالگری برای شناسایی افراد در معرض خطر سرطان تخمدان و سایر سرطان‌ها به کار برده می‌شود. انجام این آزمایش به همراه تست‌های ...
: 55

آزمایش CA125 به عنوان یک ابزار غربالگری برای شناسایی افراد در معرض خطر سرطان تخمدان و سایر سرطان‌ها به کار برده می‌شود. انجام این آزمایش به همراه تست‌های دیگر به پزشک معالج در تشخیص دقیق و به کار بردن شیوه درمانی مناسب کمک خواهد کرد. در انجام آزمایش CA125 فاکتورهای متعددی وجود دارند که می‌توانند منجر به افزایش سطح این شاخص شوند.

آزمایش CA125:alt text

آزمایش CA125 چیست؟

آزمایش CA125 نوعی از آزمایش خون است که مقدار پروتئین CA125 را در بدن اندازه‌گیری می‌کند.

 CA125 چیست؟ این ماده، پروتئینی است که در سلول‌های سرطانی تخمدان تولید می‌شود. در حالت کلی آنتی ژن سرطانی است که هرگاه در خون یافت شود نشانه یک بیماری خواهد بود.

میزان بالای آن می‌تواند نشانه‌ای از سرطان تخمدان باشد. تخمدان‌ها به عنوان غدد تولید مثل در بدن شناخته می‌شوند که وظیفه ذخیره و آزادسازی تخمک‌ها را داشته و هورمون تولید می‌کنند.

از آزمایش CA125 به منظور شناسایی و یا نظارت بر سرطان تخمدان در طول درمان و بعد از آن استفاده شود. بیشترین کاربرد آن در زنانی است که در معرض خطر بالای این بیماری قرار گرفته‌اند و علائم سرطان تخمدان در آن‌ها نمایان شده است. برخی از عواملی که در تشخیص این زنان مؤثر هستند عبارت‌اند از:

  • وجود سابقه خانوادگی ابتلا به سرطان تخمدان
  • بروز جهش یا خطای ژنتیکی

چرا آزمایش CA125 تجویز می‌شود؟

۱. در صورت بررسی شرایط بیمار و انجام معاینات فیزیکی در صورت مشاهده کوچک‌ترین علائم بروز سرطان تخمدان ممکن است پزشک معالج انجام تست CA125 را تجویز کند. قبل از اینکه فردی تحت درمان قرار گیرد نیاز است تا مقدار ماده CA125 در خون اندازه‌گیری شود. در بسیاری موارد این آزمایش با هدف نظارت بر روند درمان و پیشرفت سرطان تخمدان نیز انجام می‌شود.

۲. علاوه بر این انجام آزمایش CA125 با هدف غربالگری زنانی که سابقه خانوادگی در ابتلا به سرطان تخمدان دارند، توصیه می‌شود. در صورتی که یک ژن ارثی یا سابقه خانوادگی داشته باشید که خطر ابتلا به سرطان را افزایش می‌دهد، پزشک معالج انجام تست را تجویز می‌کند.

۳. کاهش مقدار CA125 در مدت زمان درمان و بعد از آن نشان می‌دهد که شیوه‌های درمانی استفاده شده، موفقیت‌آمیز بوده‌اند. افزایش سطح آن به دنبال درمان می‌تواند نشانه‌ای از عود بیماری باشد. این آزمایش به صورت دوره‌ای و هر چند سال یک بار انجام می‌شود تا ضمن بررسی اندازه CA125 خون، اطمینان حاصل شود، درمان با موفقیت صورت گرفته است.

آزمایشات tumor marker: alt text

میزان نرمال CA125 در آزمایش خون

سطح CA125 در بدن با واحد بر میلی لیتر یا U/mL اندازه‌گیری می‌شود. محدوده طبیعی و نرمال این آنزیم در بدن بین ۰ تا ۳۵ واحد بر میلی لیتر است. بررسی دقیق نتایج باید توسط پزشک معالج انجام شود. در حالت کلی مقدار بالاتر از ۳۵ واحد در لیتر از ماده CA125، غیر طبیعی خواهد بود. اما این نمی‌تواند به معنای ابتلا به سرطان و یا بازگشت آن پس از درمان باشد. در این صورت پزشک آزمایش‌های دیگری مانند سونوگرافی لگنی یا ترانس واژینال را تجویز می‌کند تا بتواند تشخیص دقیق‌تری داشته باشد.

دقت داشته باشید که عوامل متعددی در افزایش سطح CA125 خون نقش دارند که برخی از آن‌ها عبارت‌اند از:

  • بارداری
  • قاعدگی طبیعی
  • سرطان آندومتر و لوله فالوپ
  • فیبروم رحم یا رشد غیر سرطانی در رحم
  • اندومتریوز که موجب رشد سلول‌های رحم در نواحی مانند تخمدان و مثانه می‌شود.
  • التهاب لگن‌ها که باعث ایجاد عفونت در رحم، لوله‌های فالوپ و تخمدان‌ها می‌شود.
  • سرطان پانکراس
  • بیماری‌های کبدی

این حالت در زنانی که بدون سابقه سرطان تخمدان هستند رخ می‌دهد که معمولاً منجر به انجام آزمایش‌های بیشتر خواهد شد. علاوه بر این برخی از زنان مبتلا به سرطان نیز سطح بالایی را در آزمایش خون نخواهند داشت و ممکن است سطح CA125 خون آن‌ها پایین‌تر باشد.

میزان نرمال CA125 در آزمایش خون:Alt text

بهترین زمان برای انجام آزمایش CA125

بهترین زمان برای انجام آزمایش CA125 عبارت‌اند از:

  • زمانی که می‌خواهید بررسی کنید که آیا استفاده از شیوه‌های درمانی در سرطان تخمدان مؤثر هستند با خیر.
  • انجام آزمایش به صورت دوره‌ای هر چند ماه یا هر سال یک بار به منظور بررسی میزان موفقیت درمان سرطان تخمدان که متناسب با زمان اتمام درمان صورت می‌گیرد.
  • انجام غربالگری برای افراد در معرض خطر بالای سرطان تخمدان
  • ارزیابی افرادی که علائم سرطان را داشته یا مشکوک به ابتلای آن هستند.

سرطان تخمدان با چه آزمایش‌هایی قابل تشخیص است؟

در صورتی که پزشک معالج مشکوک به سرطان تخمدان یا نوع دیگری از سرطان شود، ممکن است برای تشخیص دقیق‌تر آزمایش‌های دیگری را علاوه بر تست CA125 تجویز کند. یکی از آن‌ها آزمایش CEA است. CEA چیست و چه کاربردی دارد؟

CEA نوعی پروتئین یافت شده در بافت‌های نوزاد در حال رشد است که به طور معمول پس از تولد مقدار بسیار پایین‌تری از حالت نرمال دارد. در بزرگسالان سالم میزان آن بسیار کم بوده و یا اصلاً در بدن وجود ندارد. CEA موجود در خون نشانه‌ای از وجود تومور در بدن است. تومور تولید شده توسط سلول‌های سرطانی یا سلول‌های طبیعی که در بدن با هدف پاسخ به سرطان در بدن ساخته می‌شوند.

هدف از انجام آزمایش CEA ، شناسایی و درمان افراد مبتلا به انواع خاص از سرطان‌ها مانند سرطان تخمدان در زنان، ریه، تیروئید و... است.

سایر آزمایش‌هایی که می‌توانند در تشخیص این سرطان‌ها مفید واقع شوند، عبارت‌اند از:

  • سونوگرافی ترانس واژینال یا لگن
  • بررسی پروتئین اپیدیدم انسانی
  • MRI
  • انجام CT
  • برداشتن نمونه‌ای از سلول‌ها و انجام آزمایش بر روی آن

آزمایش CEA و سرطان تخمدان: alt text

هومکا و تشخیص سرطان تخمدان در منزل!

تست CA125 تنها ابزاری است که برای اندازه‌گیری سطح این پروتئین در بدن توسط پزشک معالج تجویز می‌شود. شما می‌توانید با انجام نمونه‌گیری در محل کار یا زندگی خود، از نتیجه آزمایش مطلع شوید. سامانه هومکا آماده ارائه خدمات آزمایشگاهی در منزل است. برای ارتباط با کارشناسان بهداشتی هومکا می‌توانید با شماره تماس ۰۲۱۶۷۳۷۱ تماس گرفته و یا به سایت هومکا به نشانی www.homeca.ir مراجعه کرده و درخواست خود را ثبت کنید تا در اولین فرصت کارشناسان ما با شما تماس بگیرند.

هومکا طرف قرارداد با آزمایشگاه‌های استان‌ تهران و شهرهای کرج، قم، قزوین، شیراز، اصفهان، تبریز، رشت، مشهد و اهواز است که تمامی انواع بیمه پایه و تکمیلی را تحت پوشش قرار می‌دهد. هدف سامانه هومکا ارتقا سلامت جامعه با بهره‌مندی از نیرو‌های با تجربه و کارآمد است.

رفتن به بالا