نوار تیپ آبیاری قطره ای

نوار تیپ آبیاری قطره ای
نوار تیپ آبیاری قطره ای کم شدن بارندگی ، خشک سالی ، رشد جمعیت ، کمبود زیاد منابع آبی و همچنین نیاز به گسترش بخش کشاورزی ، اهمیت استفاده از انواع روش های نوین آبیاری را پیش از پیش پر اهمیت کر...
: 57

کم شدن بارندگی ، خشک سالی ، رشد جمعیت ، کمبود زیاد منابع آبی و همچنین نیاز به گسترش بخش کشاورزی ، اهمیت استفاده از انواع روش های نوین آبیاری را پیش از پیش پر اهمیت کرده است. از جمله موثرترین روش های آبیاری نوین کشاورزی ، استفاده از روش آبیاری قطره ای می باشد. در صورتی که این روش به درستی مدیریت و اجرا شود ، می توان در حدود 30 تا 50 درصد در مصرف آن صرفه جویی نمود. به زبان دیگر با همان میزان آب در آبیاری سنتی ، می توان سطحی در حدود 2 برابر را آبیاری و کشت نمود.

در روش آبیاری قطره ای ، آب به طور مستقیم به محدوده ریشه گیاه ریخته و از تبخیر آب تا حدود زیادی جلوگیری می شود. سیستم آبیاری قطره ای خود دارای انواع مختلفی می باشد که بسته به نیاز آبی و همچنین نوع کشت انتخاب می گردد.

نوار آبیاری قطره ای یا نوار تیپ آبیاری چیست؟

یکی از مهمترین تجهیزات در آبیاری قطره ای ، استفاده از نوار آبیاری و یا همان نوار تیپ می باشد. این محصول یک لوله پلیمری یکسره و رول شده می باشدکه در فاصله های مشخص دارای منافذی برای خروج قطره ‌ای آب می ‌باشد. جنس نوار تتیپ از پلی اتیلن نرم و در طول های مختلف و عمدتا به صورت رول یا حلقه شده به فروش می‌رسد.

بسته به نوع کشت ، در مزارع و زمین های کشاورزی که هدر رفت آب بیشتر از 40 یا 50 درصد است ، می‌توان از روش آبیاری تیپ استفاده نمود. لوله‌های تیپ از نظر جنس و مدت زمان استفاده به دسته های یک ، دو و ساله تقسیم و مورد استفاده قرار می گیرد. به طور کلی نوار تیپ یکساله برای مزارع و زمین های کشاورزی که دارای آب مناسب نمی باشد ، استفاده می شود..

انواع نوار تیپ آبیاری

نوار تیپ یا نوار آبیاری به دو دسته کلی پلاک دار و درز دار دسته بندی می شود.

نوار تیپ پلاک دار

نوار تیپ پلاک ‌دار دارای قطره‌ چکان است. از جمله مزایا استفاده از نوار آبیاری پلاک دار می توان به موارد زیر اشاره نمود:

  • عمر بالا این محصول نسبت به نوار تیپ درز دار
  • عدم باز شدن دوخت در نوار تیپ آبیاری درز دار
  • قابلیت استفاده در زمین های دارای شیب به دلیل یکنواختی مناسب در آبدهی
  • امکان نصب پلاک پی سی در روی آنها که می تواند خاصیت خود شویندگی و همچنین تنظیم آبدهی را داشته باشد.

قطر این نوع از تیپ ۱۶ میلی متر و با ضخامت ۱۵۰ تا۲۰۰ میکرون متغییر می باشند. همچنین پلاک های موجود در این نوارها با فاصله ۱۰ سانتیمتر تا یک متر و با دبی مختلف می باشند. رایج ترین فاصله نوار تیپ ۱۰، ۱۵، ۲۰ و ۳۰ سانتی متر می باشد.

نوار تیپ درز دار یا بغل دوخت

این نوع نوار تیپ قطره‌ چکان نداشته و به جای آن از مسیری زیگزاگ شکل (زیپ مانند) دارا می باشد که باعث شکستن فشار آب می شود تا قطره های آب از طریق درز های موجود خارج و به پای گیاه منتقل شود. نوع دیگر  نوار تیپ بغل دوخت ، دارای روزنه ‌هایی بر روی نوار است که به درز از وسط معروف است.

نوار تیپ درزدار دارای قطر ۱۶.۵ میلیمتر با فاصله روزنه ۱۰، ۲۰ و ۳۰ سانتی متر و با دبی های متفاوت می باشد.

نوار تیپ آبیاری قطره ای برای چه نوع کشت مناسب می باشد؟

به زور کلی از این محصول برای گشت گیاهان ردیفی استفاده می گردد. در ادامه برخی از محصولاتی که می توان به کمک این محصول آبیاری نمود ارائه شده است.

  1. میوه ، سبزی و انواع صفی جات از جمله پیاز ، هندوانه ، خیار ، گوجه فرنگی ، کلم ، سیب زمینی و غیره
  2. انواع غلات مانند گندم ، برنج ، جو و غیره
  3. انواع گیاهان صنعتی همانند پنبه ، ذرت ، دانه های روغنی ، پغندر و غیره
  4.  حبوبات : لوبیا ، ماش ، نخود ، عدس و ...
  5. استفاده در گلخانه‌ ها . مزارع فضای سبز و گل

ویژگی نوار تیپ آبیاری قطره ای

نوار آبیاری دارای تنوع زیادی از نظر فاصله و ضخامت بین قطره ‌چکان ‌ها یا درز ها تولید می شوند. اما پر کاربرد ترین نوع آن ، استفاده از ضخامت ۲۰۰ و ۱۷۵ میکرون با فاصله آبدهی سانتی متر می ‌باشد. فاصله های آبدهی معمول و پر کاربرد دیگر ۱۰ و ۳۰ سانتی ‌متر است. لازم به ذکر است برای طول های بالا امکان تولید با فاصله سفارشی نیز در کشور وجود دارد.

 آبدهی نوار تیپ  بین ۱٫۲ تا ۳ لیتر در ثانیه است. هر چقدر فاصله بین درز یا همان قطره‌ چکان ها بیشتر باشد ، میزان آبدهی بیشتر خواهد بود. جنس نوار تیپ از پلی اتیلن نرم و انعطاف پذیر بوده و دارای مقاومت نسبتا بالا در برابر اشعه ها ، پوسیدگی  و همچنین واکنش شیمیایی کود و سموم دارا می باشد. پیشنهاد می شود نوار آبیاری از فروشگا های معتبر تهیه شود تا امکان استفاده برای مدت زمان طولانی وجود داشته باشد.

رفتن به بالا